Alles over Voeten.
Wilt u meer weten over uw voeten of heeft u klachten?
Klik op de opties hieronder en vind meer info.
Blaren.
Eeltvorming.
Huidschimmel.
Kloven.
Likdoorns.
Schimmel Nagels.
Voet Wratten.
Ingegroeide Teennagels.
Dementie en Voetverzorging.
Nagelbeugel Techniek.


Reuma en Diabetes.
Gemiddeld zetten we acht- tot tienduizend stappen per dag.
In een mensenleven is dat zo’n drie rondjes om de aardbol.
Goed voor je voeten zorgen is dan ook geen overbodige luxe.
Acht op de tien Nederlanders heeft namelijk last van voetklachten.

De menselijke voet bestaat uit 26 afzonderlijke beenderen, 33 gewrichten, 107 ligamenten en 19 spieren en pezen waarmee de bijzonder ingewikkelde bewegingen gemaakt worden om te kunnen lopen. De menselijke voet valt te verdelen in drie gebieden:
de voorvoet bestaat uit 5 middenvoetsbeenderen en de tenen;
de middenvoet bestaat uit vijf (of meer) voetwortelbeenderen;
de achtervoet is draaipunt van de enkel en bestaat uit de twee grootste voetwortelbeenderen: het sprongbeen en het hielbeen.
Wanneer de grote teen de langste teen is wordt gesproken van Egyptische voet. Dit komt voor bij ongeveer 60% van de mensen. Bij 10% van de mensen is de tweede teen de langste teen, de zogenoemde Griekse voet. Al naar gelang de rechter- of linkervoet (en -been) bij voorkeur wordt gebruikt, spreekt men van rechts- of linksvoetigheid
De mens is het enige zoogdier dat permanent op twee voeten staat. Dit maakt de handen vrij voor andere functies dan voortbeweging. Schoeisel beschermt en ondersteunt de voet.
Als bij lichaamstaal gekeken wordt naar de betekenis van lichaamshouding, hebben de voeten ook een grote rol. De voeten zorgen voor stabiliteit en bepalen letterlijk hoe stevig we in onze schoenen staan.
Geef jij je voeten de verzorging die ze verdienen? Voeten zijn heel belangrijk, maar ze worden bijna niet verzorgd. Aandacht en geld besteden aan hand- en gezichtsverzorging vinden we heel normaal, maar voeten worden door velen overgeslagen ondanks dat ze elke dag toch behoorlijk belast worden. Dat is jammer, want met een goede voetverzorging voelen je voeten niet alleen lekkerder aan, ze zien er ook veel beter uit.


Een regelmatige verzorging van je voeten kunnen eventuele klachten voorkomen. Ook een goede hygiëne is daarbij van belang.

Bekende problemen aan de voeten zijn eelt, blaren, kloofjes en zweetvoeten. Een aantal veel voorkomende voetklachten behandelen we hier:

Kloofjes,
De huid van je voeten bevat van nature weinig talgkliertjes. De huid droogt daarom snel uit. Door het gebruik van een verzorgende crème houd je je voeten zacht en soepel en krijgen kloofjes minder kans.

Zijn de kloofjes al ontstaan? Gebruik dan een herstellende crème die ervoor zorgt dat de kloofjes minder pijnlijk worden en de kloofjes uiteindelijk doet verdwijnen.

Zweetvoeten,
Hoe komt het dat voeten hier zo vatbaar voor zijn? De meeste van de ongeveer twee miljoen zweetkliertjes concentreren zich op het voorhoofd, handpalmen en voetzolen. Zweet gaat onaangenaam ruiken doordat het een reactie aangaat met stoffen op de huid. Door het opsluiten van je voeten door sokken en schoenen krijgt dit proces meer de kans zich te ontwikkelen.

Zweetvoeten behandel je niet alleen om de vervelende geur te verbannen, door constant vochtige voeten beschadigt je huid en krijgen huid- en nagelschimmels alle kans zich te nestelen in deze warme en vochtige omgeving.

Tips tegen zweetvoeten:

Eelt,
Eelt is een plaatselijke verdikking van de hoornlaag, de bovenste dode laag huidcellen van de opperhuid. Je kunt eelt herkennen aan de geelachtige kleur. Als je een dikke eeltlaag hebt, kan de kleur zelfs wat glazig zijn.

Eelt beschermt de huid tegen druk en wrijving. Op de bal van je voet en bij je tenen vind je bijvoorbeeld vaak ter bescherming een dun laagje eelt. Dit is dus volkomen normaal. Haal deze eeltlaag dan ook niet weg, anders kun je daar pijnlijke plekken krijgen.

Eelt kan bijvoorbeeld ontstaan door schoenen die net iets te ruim zijn. Het dragen van slippers en met name het wrijven van je hak langs de rand van je slipper vergroot ook de kans op eelt. Te kleine sokken kunnen tevens een oorzaak zijn.

Maak gebruik van een voetbad om de eeltlaag zacht te maken. Behandel de eeltlaag daarna met een eeltvijl of puimsteen. Verzorg je voeten vervolgens met een voedende voetcrème. Je kunt eelt voorkomen door je voeten elke avond met een voedende voetcrème in te smeren. Dit houdt de huid zacht en voorkomt kloven.

Koude voeten,
Veel mensen hebben regelmatig last van koude voeten, ook in de zomer. Over het algemeen ligt de oorzaak bij een slechte doorbloeding van de voeten, maar ook het dragen van verkeerd schoeisel of sokken kan ertoe aanleiding geven. Beweging en massage stimuleert de bloedsomloop van de voeten.

Zwemmerseczeem,
Bijna iedereen heeft er wel mee te maken: zwemmers¬eczeem. Al heb je jezelf voorgenomen om in openbare ruimten je voeten goed af te drogen, zwemmerseczeem ligt altijd op de loer. Je kunt het oplopen in vochtige, warme ruimtes, zoals douches in sportscholen en zwembaden.

Voetschimmel of zwemmerseczeem is een schimmelinfectie aan de voet (meestal tussen de tenen). De symptomen van zwemmerseczeem zijn roodheid, schilfertjes, jeuk, kloofjes en blaartjes met vocht. Bij zweetvoeten en het dragen van slecht ventilerende sokken en schoenen heb je meer kans op zwemmerseczeem.

Een aantal tips om zwemmerseczeem te voorkomen:

Ingegroeide, harde teennagels,
Een ingegroeide teennagel kan ontstaan door het te kort en niet recht afknippen van een nagel of door niet goed passend schoeisel. De nagel (meestal van de grote teen) kan ingroeien in de huid. De huid raakt daardoor geïrriteerd en er kan een ontsteking ontstaan.

Je nagels regelmatig recht afknippen verkleint de kans op ingroeiende nagels. Doe dit nadat je net in bad of onder de douche bent geweest. Je nagels hebben dan een hoger vochtgehalte waardoor ze minder kwetsbaar zijn. Knip ze niet te kort en bijt of scheur ze niet af. Ze kunnen dan namelijk inscheuren en gemakkelijk ingroeien. Daarnaast kun je een product gebruiken dat ervoor zorgt dat harde nagelranden en de huid van de aangrenzende nagelriem worden verzacht.

Blaren,
Blaren kunnen je plannen aardig in de war sturen. Wandelen, lekker shoppen in de stad, maar ook werken in de tuin, is allemaal niet zo prettig als je last hebt van een blaar. Een blaar is een holte in of onder de opperhuid die gevuld is met vocht. Een bekende oorzaak is druk of wrijving van te nauwe schoenen.

Maak een met vocht gevulde blaar alleen open als deze hinderlijk is. Heb je geen last van de blaar, prik deze dan niet door. Na enkele dagen droogt de blaar dan meestal vanzelf in en geeft het geen problemen meer.

Het is belangrijk dat bij het doorprikken de kans op infecties zo klein mogelijk wordt gehouden. Was daarom je handen, zorg ervoor dat de blaar ontsmet is (zowel voor als na het doorprikken) en gebruik een steriele naald. Speciale voetcrèmes kunnen ervoor zorgen dat het genezingsproces van wonden en blaren wordt bevorderd.

Haal bij een kapotte blaar, vanwege infectiegevaar, niet meteen het hele vel weg. Laat het ‘blaardak’ op zijn plaats om als bescherming voor de daaronder liggende onderlaag te dienen. Een kapotte blaar geneest in principe als een normale wond.

Tips om blaren te voorkomen:


Het belang van Voetverzorging.
Stuur nu een email.