Dementie en Voetverzorging.
Mensen met dementie zijn vaak voortdurend aan het lopen. De sterke behoefte alsmaar 'onderweg' te zijn, veroorzaakt pijn aan de voeten. Pijn die genegeerd of niet gevoeld wordt. De demente oudere geeft niet of nauwelijks aan dat er 'problemen' zijn.

Voetproblemen bij dementie,

In de loop van een mensenleven zakt de voet door. Daardoor wordt de voet langer en breder. Bij een beperkte bewegingsruimte van de voet, bijvoorbeeld door slecht passend schoeisel, te strak zittende kousen of sokken, ontstaan al snel pijnlijke voeten door ingroeiende nagels, likdoorns of overmatige eeltvorming. Preventief en frequent verzorgen van de voeten door een pedicure voorkomt voetklachten. Bovendien worden onnodig lange behandelingen vermeden. Reacties van deze groep mensen op een behandeling zijn niet altijd voorspelbaar. Een korte behandeltijd verdient de voorkeur. Ook voor demente mensen die bedlegerig zijn of de hele dag in een rolstoel zitten, is regelmatige voetverzorging van groot belang. Voetklachten bij deze mensen zijn voornamelijk: oedeemvorming en circulatiestoornissen die ontstekingsreacties kunnen geven aan de voet en/of het onderbeen. Behalve het verzorgen van de nagels heeft de voetverzorger hier een signalerende functie voor de verpleging.

Brede werkervaring vereist

De benadering van dementerende cliŽnt vereist geduld en inzicht van de pedicure. Werkervaring en goede apparatuur zijn een voorwaarde om in een ontspannen sfeer toch snel te kunnen handelen. Een rustgevende uitstraling van de pedicure, uitleg van de handelingen, werkt afleidend en voorkomt angstreacties. Wanneer werken met de motor onvermijdelijk is, zal de pedicure alert moeten zijn op schrikreacties. Moderne motoren, voorzien van een waterverneveling, verdienen aanbeveling. Deze geven een minder trillende sensatie aan de voet en daardoor minder pijnreacties. Geduld is uitermate belangrijk. Dat geldt zeker voor de relatie tussen pedicure en demente cliŽnt. Als er sprake van angst of onrust is, doet lichamelijk contact wonderen zoals strelen, een hand vasthouden samen (zachtjes) zingen. Het verdampen van oliŽn zoals cederhout met sinaasappel werkt rustgevend.

Samenwerking tussen verpleging / verzorging en pedicure

Een goed overleg met de verpleging of verzorging is voor de pedicure van essentieel belang. Enerzijds geeft de pedicure adviezen over preventieve maatregelen bij voetklachten. Anderzijds kan de verpleging of verzorging de nodige informatie of hulp geven om de behandeling zo goed mogelijk te laten verlopen. Hoewel voetverzorging bij de demente cliŽnt zowel lichamelijk als geestelijk vaak heel vermoeiend is, worden geduld en tact beloond door positieve reacties. Veelal wordt een voetmassage aan het eind van de behandeling zeer gewaardeerd. De pijn is vaak verdwenen.

Stuur nu een email.